Vrijblijvende offerte aanvragen
Vergelijk installateurs en verschillende merken trapliften

BROCHURE AANVRAGEN

Traplift Subsidie

Een traplift is altijd en overal makkelijk voor mensen die moeilijker de trap op kunnen, niet enkel in uw eigen huis maar eveneens in de openbare sector wordt er gebruikgemaakt van trapliften om het de mensen met een lichamelijke beperking mogelijk maken toch nog een trap op te kunnen gaan. In Nederland is het zo dat tot in 2020 een budget van 100.000 euro voorzien is voor trapliften in openbare gebouwen.

Begin van volgend jaar wordt de regeling geëvalueerd en wordt er beslist of de regeling in 2021 verder zou uitgevoerd worden. Een subsidie van de overheid of van de gemeente kan ervoor zorgen dat de kosten van een traplift heel wat afnemen. Er zijn heel wat verschillende subsidies die in Nederland kunnen aangevraagd worden. Zo is er de mogelijkheid als u een traplift aankoopt om een aanvraag voor een subsidie in te dienen bij sommige zorgverzekeringen.

Een subsidie voor een traplift van een zorgverzekering is afhankelijk van het pakket dat u koos, de verzekering die bij de verzekeraar werd afgesloten en het soort zorgverzekering waarbij de gewone verzekering is aangesloten. Als u verzekeraar geen subsidie geeft voor het aanschaffen van een traplift, heeft u nog de mogelijkheid om bij uw eigen gemeente na te gaan of u niet in aanmerking komt voor een subsidie. Deze subsidie wordt bepaald door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Let er wel op dat deze subsidies afhankelijk zijn van de gemeente waar u woont en ook van de contracten die de gemeente waar u woont heeft afgesloten met leveranciers van trapliften.

Wanneer de gemeente waar u woont de Wet Maatschappelijke Ondersteuning niet heeft opgenomen in hun beleid kunt u nog altijd aanspraak maken op het Persoon Gebonden Budget. Met de subsidie die u krijgt voor uw traplift, kunt u zelf bepalen bij welke leverancier u de traplift koopt. Er zijn diverse opties om voor een (gedeeltelijke) vergoeding voor uw traplift kosten in aanmerking te komen.

VERGOEDING VIA DE WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning)
Een traplift kan (gedeeltelijk) vergoed worden via de WMO. De hoogte van de vergoeding verschilt per gemeente. Sommige gemeenten hebben contracten met bepaalde leveranciers waardoor de keuze beperkt kan zijn.

VERGOEDING VIA HET PGB (Persoons Gebonden Budget)
Heeft u de keuze laten vallen op een traplift die niet voor vergoeding via de WMO in aanmerking komt, dan kunt u de traplift kosten (gedeeltelijk) betalen uit het PGB. U krijgt dan een vast budget waarmee u een model kunt uitzoeken. Klik hier om te beginnen met vergelijken.

VERGOEDING VIA DE BELASTINGDIENST
Een traplift is een door de fiscus erkend hulpmiddel. Kunt u geen gebruik maken van de WMO en het PGB, dan mag u de kosten opvoeren bij uw jaarlijkse belastingaangifte. Het betaalde bedrag mag u invullen bij Specifieke Zorgkosten. Ook het verschil tussen de gemaakte kosten en de gedeeltelijke vergoeding uit de WMO of het PGB is aftrekbaar.