Vrijblijvende offerte aanvragen
Vergelijk installateurs en verschillende merken trapliften

BROCHURE AANVRAGEN

Traplift Friens

Kost traplopen u meer energie dan u wilt, en wilt u uw eigen vrijheid behouden? Een traplift in Friens maak langer thuiswonen mogelijk! Veel ouderen en hulpbehoevenden plaatsen een stoellift in hun appartement. Met zo’n lift kunt u risicoloos en zeer eenvoudig uw gehele woning blijven gebruiken. Op deze site bieden wij uitgebreide beschrijvingen omtrent trapliften. Onze medewerkers lichten u in over de liften die passen bij uw trap, een technische beschrijving, de installatiekosten, de subsidiemogelijkheden (WMO) en info over het huren van een lift. Tevens kan men gelijk een brochure of een offerte aanvraag plaatsen bij betrouwbare traplift fabrikanten uit de regio Leeuwarden.

 • Een traplift is een elektrisch aangedreven stoel die via een rails op de trap omhoog- en naar beneden kan.
 • Met een veilig gevoel en op een comfortabele manier in uw eigen huis blijven wonen.
 • Een smalle, brede, rechte of trap met bochten: Voor elke trap is er een passende traplift.
 • De kosten schommelen tussen €2550 tot wel €8200, incl. installatie.
 • Regelmatig krijgt u een traplift in bruikleen vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning.

Inhoud:  Kosten traplift februari 2024 | Hoe werkt het? | Traplift keuzeadvies | Traplift WMO aanvragen bij de gemeente Leeuwarden | Merken en leveranciers | Handige FAQ met veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9009
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
Veel gekozen liftHandicare Freecurve

Kosten traplift Friens februari 2024

U bent eruit: u wilt graag een traplift in uw huis. Wat kost zoiets? De totaalprijs komt tot stand middels 2 aspecten: type trap (met bochten of recht) en extra opties zoals een sta-op-stoel. Het laten installeren van zo’n traplift betreft eigenlijk altijd maatwerk. Dit geldt vooral voor de rail die op de trap geplaatst wordt. Het aanbrengen van een stoellift op een rechte trap gaat vaak moeiteloos en is dus het goedkoopst. Bij een trap met 1 of 2 bochten zullen de kosten flink hoger uitvallen. Mogelijk worden er toeslagen gerekend voor uitbreidingen als een stabieler zitvlak.

 • Een basismodel traplift voor een rechte trap is al beschikbaar v.a. €2.450.
 • Een stoellift met één bocht wordt geïnstalleerd v.a. €5.750.
 • Een model geschikt voor meerdere bochten kent een hogere prijs van rond de €7.300 inclusief plaatsing.
 • Extra upgrades zoals een vijfpuntsgordel zijn nog exclusief.

Vrijblijvende offerte? >> BROCHURE AANVRAGEN

Actuele prijzen traplift laten plaatsen
Let goed op de gecommuniceerde prijzen in reclamefolders. Deze goedkope basisprijzen zijn nietszeggend. De goedkoopste trapliften hebben een heel eenvoudig railsysteem. Hieronder vindt u de richtprijzen van het laten plaatsen van een traplift in Friens. Uw trapsituatie is het uitgangspunt qua kostprijs.

Type liftPrijs (nieuw)TweedehandsMontage
Rechte trap€2.600 – €3.700€1.750 – €2.1504 uur
1 bocht€4.550 – €8.400€2.550 – €6.1005 uur
Meerdere bochten€5.800 – €11.600€3.650 – €7.1005,5 uur
Wenteltrap€7.850 – €12.400€5.150 – €9.8001 dag
Schema met de gemiddelde kosten van een traplift in Friens.

Tip: bespaar met een tweedehands lift
Het laten monteren van een traplift is een behoorlijke investering. Zo’n tweedehands traplift kopen in Friens kan dan een goed alternatief zijn. Gebruikte liften worden goed getest en bieden ook gewoon garantie. Dan bespaart u al snel 50% op de aankoopprijs. Uiteraard hoeft er niets weggegooid te worden. De meeste showrooms hebben een ruim aanbod met tweedehandse liften. Dit doen ze vaak door gebruik te maken van terugkoopgarantie. Met een verkoopadviseur maakt u de keuze voor een gebruikte of een nieuw model.

traplift-friens-9009

Informatie en uitleg over de traplift

Met een traplift kunt u weer moeiteloos op de eerste verdieping van uw huis komen. Dit is noodzakelijk als u niet veilig naar boven of beneden kunt. Zo’n traplift bevat een stoel die glijdt over een rail. Zo’n rail wordt gekoppeld aan de binnen- of buitenkant van de trap. Er wordt dus ook niet geboord in de muur. D.m.v. de rails kan de stoel veilig op en neer komen aangedreven door een elektromotor. U kan deze stoel besturen middels een afstandsbediening of joystick.


Vrijblijvende offerte? >> BROCHURE AANVRAGEN

Hoe werkt de bediening?
Standaard werkt dit op de volgende manier: u klapt allereerst de zitting en het voetplateau uit. Hierna gaat u in de stoel zitten. Vervolgens activeert u de bedieningsknop. De stoel zal zich nu heel soepel omhoog of omlaag bewegen. De lift moet worden aangesloten op het stroomnetwerk. Mochten er elektriciteitsproblemen zijn komt u alsnog boven of beneden met de noodaccu. Bijna alle types hebben de beschikking over een draaistoel zodat u eenvoudig op en van de stoel komt. Overigens kan u ook de voetenplank, armleuningen en de zitting inklappen. Daardoor blijft er voldoende ruimte over voor anderen om de trap op te gaan.

Wat zijn precies de voordelen?
Een traplift heeft verschillende voordelen. Hieronder kunt u deze rustig doorlezen:

 • U komt veilig boven en beneden.
 • De lift kan zonder schade worden gedemonteerd.
 • Een verbouwing is niet nodig.
 • Een slaapkamer beneden is niet noodzakelijk.
 • U kunt weer alle ruimtes in uw woning benutten.
 • Er is een lift voor elke trap.

Verschillende soorten trapliften + advies

Er wordt altijd maatwerk toegepast. Voor elk huis zullen er eerst uitgebreide metingen worden verricht. Grofweg zijn er 2 modellen: stoelliften in Friens voor rechte trappen en systemen voor een trap met 1 of meer bochten. Ze zijn toe te passen op een smalle trap, brede trap of steile trap. Tevens zijn er systemen voor buiten. Voor mensen die in een rolstoel zitten is de plateaulift een geweldige toevoeging.

Rechte trappen
De rechte traplift kan eenvoudig en snel geplaatst worden. De installatie verloopt zonder bochtenwerk. Het kost dus gewoon minder tijd om te maken. Andere positieve aspecten zijn o.a. dat er hierdoor ook een snellere levertijd mogelijk is. De montage kan zowel links als rechts worden gemonteerd. Meestal wordt de rails aan de trap bevestigd. De lift voor de rechte trap is verkrijgbaar vanaf €2.750 inclusief plaatsing.

Trappen met bochten
Als er 1 of meer bochten in de trap zitten is de maatvoering extra belangrijk (maatwerk). Dit zorgt voor duurdere prijzen en een langere levertijd. Een traplift voor een trap met bochten begint bij circa €5.950 incl. plaatsing. De rails is voor zowel de buitenbocht als binnenbocht toepasbaar. Een meedraaiende stoel kan gewenst zijn. Een expert kan u alles vertellen over de geschikte types, merken en tarieven.

Bijzondere gevallen: spiltrap of wenteltrap
Heeft u woning een fraaie spiltrap of wenteltrap? Ook dan zijn er oplossingen. De liftbuis wordt op de trap bevestigd. Zodoende is er voor elke trap een lift mogelijk. Dit maatwerk kost veel tijd. Daarom bent u meer geld kwijt voor de montage. Dit type lift kost al gauw €8.750. De prijs wordt bepaald door de grootte van de trap en optionele upgrades zoals een luxere stoel.

Traplift voor buitengebruik
Moet u een trap op om de voordeur te bereiken? Een goede traplift voor buiten biedt dan uitkomst. Elektra wordt goed afgeschermd voor regen en wind. De liften worden geplaatst op een RVS-rails. Zo is er geen roestvorming. De stoel bevat een unieke gepatenteerde coating en er bestaat de mogelijkheid voor een afdekhoes. Zodoende is het systeem bestand tegen het Hollandse weer zoals sneeuw, hitte en regen.

Plateaulift
Zo’n plateaulift biedt uitkomst voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Deze lift heeft een groot plateau waar u met een rolstoel of scootmobiel op past. Dit model brengt u veilig en betrouwbaar naar boven. Boven aangekomen rijdt u gemakkelijk van de plaat de verdieping op. Voorwaarde isdat smalle trappen niet geschikt zijn (minimaal 100 cm breed). ThyssenKrupp is een bekende firma die rolstoelliften kan installeren. Dergelijke systemen kosten al gauw €12.800.Vrijblijvende offerte? >> BROCHURE AANVRAGEN

Traplift aanvragen gemeente Leeuwarden binnen de WMO

De gemeente draagt er zorg voor dat u als inwoner zo lang mogelijk in uw woning kunt blijven wonen en dat u de aansluiting met de samenleving niet verliest. Mede hiervoor is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) geactiveerd. Interesse in de WMO voor woningaanpassingen? Bekijk dan eerst of u recht heeft op een indicatie bij de gemeente Leeuwarden. Senioren, chronisch zieken en anderen die een WMO-indicatie hebben ontvangen een vergoeding voor hulpmiddelen die noodzakelijk zijn om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Belangrijk: u rekent men een eigen bijdrage van €19 per 4 weken. U krijgt niet zomaar een traplift toegewezen. De WMO-adviseur neemt uw situatie onder de loep en bepaalt of de stoellift bij uw behoeften zou passen. Soms zal de consulent een verhuisvergoeding aanbieden.

Hoe doe ik een WMO-aanvraag?
Een traplift aanvragen is vaak dé manier om duurzaam en comfortabel uw gehele woning te blijven gebruiken. Door de WMO kunt u onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van hulpmiddelen. Hoe vraag ik dit bij de gemeente aan? In het volgende kopje hebben wij een handig stappenplan geplaatst.  

 1. U bezoekt het WMO-loket van de gemeente Leeuwarden (https://www.leeuwarden.nl).
 2. Uw consulent zal bij u thuis komen om samen te kijken waar u geholpen kunt worden.
 3. U initieert waar de behoefte ligt om veilig en zelfstandig te wonen. Bij twijfel zal de consulent een onafhankelijke arts inschakelen.
 4. De WMO-consulent bekijkt of het aanbrengen van een traplift wel de gewenste richting is. Het kan zijn dat de eerste verdieping helemaal niet geschikt is (bijv. drempels of smalle deuren). Een tijdelijke verhuisvergoeding is in dat geval een langetermijnoplossing.
 5. Uw gemeente communiceert een beslissingstermijn van 8 – 12 weken. Vervolgens bieden ze u documentatie over de afhandeling van uw zorgvraag.

Informatie over zorg in natura en het PGB budget
Wanneer de gemeente de indicatie verleent kunnen er 2 vergoedingen verstrekt worden. De WMO-vergoeding in natura (hierbij kunt u denken aan het plaatsen van een traplift of een scootmobiel) of een vrij besteedbaar PGB-budget. Bij deze tweede optie heeft u recht op een vaste vergoeding. U mag nu een lift laten monteren die aansluit op uw individuele situatie. De vaste bijdrage WMO geldt ook hier.

Vestigingsadres

Wilt u meer informatie of wilt u aan de slag met een aanvraag? Hieronder checkt u de adres- en contactgegevens:

 • Adres: Archipelweg 111
 • 8921 TH, Leeuwarden
 • Website: www.leeuwarden.nl
 • E-mailadres: fryslan@mozaak.nl
 • Telefoonnummer: 0881011700

Andere vormen van subsidie
Buiten de traplift WMO Friens vinden we nog meer subsidieregelingen waar u tevens recht op heeft.

 • Loonkostenvoordeel (LKV): Instellingen ontvangen een tegemoetkoming in situatie waarbij er iets in het pand verbouwd moet worden voor werknemers met een lichamelijke beperking.
 • Blijverslening (woningaanpassingen): Een erkende lening die gebruikt kan worden door particulieren die hun woning voor nu of de toekomst levensloopbestendig willen maken.
 • Wet langdurige zorg: bij een WLZ-indicatie krijgt u mogelijk een vergoeding of subsidie voor een woningaanpassing

Een traplift leverancier in de regio zoeken

Wilt u meer info of meerdere trapliften uitproberen? Maak dan een afspraak bij een winkel/showroom bij u in de buurt. Een goede verkoopmedewerker kan u meerdere opties laten zien en informeert u over welke uitvoering matcht met de situatie en het budget. Veel van de winkels hebben een groot assortiment en veel merken. In de onderstaande tabel bekijkt u leveranciers en merken die ook liften installeren in Friens.

LeverancierVoordeel
TipTopRuim aanbod met 2ehands trapliften
SmienkKorte levertijden mogelijk
PractiComfortTerugkoopgarantie op trapliften met bocht: uniek in Nederland
RecentLiftEen traplift voor een goede prijs
123trapliftenOok mogelijkheid tot het huren van een lift
Overzicht met goede leveranciers van trapliften in Friens.

Erkende merken
In ons eigen kleine landje zijn vijf betrouwbare traplift bouwers actief. De liften worden doorgaans ook in eigen land gefabriceerd. Deze leveranciers garanderen een snelle levering en een eigen serviceteam. U kunt bij deze merken een offerte opvragen of direct een adviesgesprek inplannen. In de tabel hieronder vindt u de 5 erkende merken.

MerkVoordeel
HandicareBeschikt over Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen
OtoliftInstallatietijd van slechts 3 uur
StannahSnelle levertijd zonder verbouwen
ThyssenKruppOok plateau- en huisliften in het assortiment
TriwaEen geschikte lift voor elke trap
Opsomming van de beste fabrikanten van stoelliften.

Veelgestelde vragen met antwoorden

Uit welke merken en leveranciers kan ik kiezen?
Er bestaan vijf erkende producenten De meest bekende zijn ThyssenKrupp, Stannah, Acorn, Handicare en Otolift. Daarnaast bestaan er ook minder bekende merken zoals Heymer, Extrema, Triwa, Strobbe, Platinum. Grote wederverkopers van eerdergenoemde merken zijn Smienk, Vegro, PractiComfort, 123traplift, RecentLift.

Zijn er showrooms waar ik de liften kan testen?
Vrijblijvend een stoellift testen in uw woning is een onbegonnen zaak. Wel zijn er verschillende showrooms waar u heen kunt gaan voor advies en waar u een proefrit kunt maken. Een productspecialist helpt u graag bij het aanschaffen van een prettige huislift. Verder kunt u een aanvraag doen voor een thuisdemonstratie. Een verkoper brengt u persoonlijk een bezoek om uw trap te beoordelen, de lift in virtual reality te laten zien en kan u gelijk een passend financieel voorstel doen. In veel gevallen kan het plaatsen van een traplift in Friens al binnen 2 weken voltrokken worden.

Wat kost een tweedehands lift?
Een gebruikte traplift is financieel erg aantrekkelijk. Met een 2dehands stoellift haalt u een milieuvriendelijk product in huis. Standaard wordt er meestal wel een nieuw railsysteem op maat gemaakt en gebruiken ze een gebruikte oude stoel. De gebruikte onderdelen worden uitgebreid getest zodat u veilig naar boven kunt. Dealers als Otolift of Smienk beschikken ook over een ruim assortiment met 2e hands modellen zoals bijvoorbeeld de Handicare 950+.

Wat kost het om een traplift te huren?
De nieuwprijzen zijn voor sommige ouderen niet op te brengen. In dat geval is huren een mooi alternatief voor ouderen die bijv. een operatie achter de rug hebben. Mensen kiezen ook voor huren om niet in één keer een hele grote kostenpost te hebben. Traplift huren in Friens is puur financieel gezien niet verstandig. Dat komt hoofdzakelijk door de hoge installatiekosten van de rails. Dit ligt tussen de €1.000 en €2.000. Een stoellift tijdelijk gebruiken kost nog eens €100 – €200 p/maand. Een belangrijk minpunt is dat u niets afbetaalt. Wanneer u verwacht de lift maximaal 2 jaar te gebruiken kan het een goede optie zijn. Voor structureel gebruik is huur te kostbaar en is leasen of een financieringsplan mogelijk interessanter.

Wat is het maximum gewicht dat een traplift kan dragen?
Zware mensen twijfelen vaak of ze een traplift kunnen gebruiken. De liftenservice in Friens werkt met een maximaal gewicht in kilogram. In de basis fluctueert dat tussen de 125 KG – 160 KG. Elke fabrikant maakt daarin eigen keuzes. Vraag uw verkoopadviseur naar de modellen die er zijn voor overgewicht en obesitas.

Buiten een traplift laten plaatsen, kan dat?
Om uw huis binnen te komen heeft u af en toe te maken met een opgang. Bijvoorbeeld bij een flat of portiek. Als unieke optie voor deze huizen bieden installateurs oplossingen om ook liftvoorziening voor buiten te plaatsen. Dit zijn extra sterke en robuuste liften. Op die manier is uw lift opgewassen tegen alle soorten weer zoals storm, regen en wind.

Plaats een reactie